ארכיטקט (architect), או אדריכל בעברית, הוא איש מקצוע שעוסק באופן מסורתי בתכנון של מבנים. עם זאת, כיום מדובר על מקצוע רב תחומי בצורה בלתי רגילה. לפיכך אין זה פלא שארכיטקטים רבים בימינו עוסקים גם בתכנון מוצרים או רהיטים, בתכנון נוף, בעיצוב פנים ועוד.
עד המאה התשע עשרה הארכיטקט היה אמון לא רק על שלבי התכנון אלא גם על שלבי הביצוע של פרויקט הבנייה אך במהלך מאה השנים האחרונות פינו הארכיטקטים את מקומם בתהליכי הביצוע למהנדסי הבנייה.למעשה כיום האדריכל עוסק בעיקר בעיצוב ובתכנון של המבנה, המהנדס אחראי על תכנון הקונסטרוקציה בפועל ואיש מקצוע שלישי אחראי על ניהול תהליכי הבנייה. תחום עיסוק נוסף שהארכיטקט יכול לעסוק בו הוא תכנון עירוני, העוסק בעיצוב של ערים ויישובים. על מנת לעסוק בתחום זה באופן רשמי צריך הארכיטקט להחזיק בתואר שני בתכנון ערים.
מסלול הלימודים של הארכיטקט בישראל
ההכשרה של הארכיטקטים בישראל היא מקצועית ביסודה ונמשכת כחמש שנים. במהלך הלימודים נחשפים הסטודנטים למגוון רחב ביותר של נושאי לימוד כשבין היתר מדובר על פיזיקה, תורת החומרים, עיצוב תעשייתי, תולדות האמנות ועוד וכן עוברים סדנאות מעשיות במגוון תחומים.החשיפה לשדות ידע נרחבים ומרובים ייחודית מאוד למקצוע האדריכלות (ארכיטקטורה) שכן בעוד שהנטייה של לימודי הארכיטקטורה היא להרחיב את גבולות הידע, הרי שהנטייה של שאר המקצועות היא דווקא להעמיק ולהתמחות בתחום ידע צר אחד.
כיום ניתן ללמוד ארכיטקטורה בחמישה מוסדות להשכלה גבוהה בישראל כמו למשל בטכניון, באקדמיה לעיצוב ולחינוך ויצו חיפה, באוניברסיטת תל אביב ועוד.
הרישוי של הארכיטקט
לפי החוק הישראלי לאחר סיום התואר הראשון בארכיטקטורה יכול הסטודנט להירשם בפנקס המהנדסים והאדריכלים, אך לאחר הרישום אין באפשרותו לתכנן כל סוג מבנה העולה על הדעת כמו כן ניתן לבנות בנייה ירוקה. על מנת להסיר את המגבלות החוקיות, עליו להמשיך ולהתמחות במשך שלוש שנים בתחום, לעבור את הבחינה המתקיימת מדי שנה מטעם רשם המהנדסים והאדריכלים ורק אז לקבל את הרישיון הנכסף.
באוניברסיטת תל אביב ובטכניון ניתן ללמוד לתואר שני בארכיטקטורה וכן ניתן ללמוד בטכניון לתואר שלישי בארכיטקטורה.
ראו עוד: עיצוב בתים | בתי יוקרה